Fælles myndighedsindsats mod social dumping
Arbejdskraftens frie bevægelighed betyder, at virksomheder og borgere i EU frit kan udføre arbejde i hele EU. Langt størstedelen af virksomheder og arbejdstagere i Danmark udfører arbejde under danske løn- og arbejdsvilkår.
I nogle brancher er der dog en tendens til, at virksomheder i mindre grad følger danske regler, og at udenlandske arbejdstagere arbejder på dårligere vilkår end danske arbejdstagere. Det skaber unfair konkurrence for de virksomheder og arbejdstagere, der overholder lovgivningen på arbejdsmarkedet, og som betaler de korrekte skatter og afgifter. Det betegnes social dumping.
Siden 2012 har Skattestyrelsen indgået i en fælles myndighedsindsats mod social dumping med Arbejdstilsynet og politiet. Formålet er at sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og følger den danske lovgivning samt at forebygge konkurrenceforvridning blandt virksomheder, der anvender udenlandske underleverandører og ansatte. Det sker gennem målrettede fælles kontrolaktioner mod brancher og virksomheder, hvor der vurderes at være risiko for svindel, fx på byggepladser, restauranter, gartnerier, rengøring og i landbruget.
Indsatsen indebærer, at Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet gennemfører fælles kontrolaktioner af virksomhedernes arbejdsmiljø, skatteforhold og arbejds- eller opholdstilladelser.
De tre myndigheder holder tæt kontakt og underretter hinanden, hvis de på egne kontroller får mistanke om lovbrud på de andre myndigheders område. Samarbejdet har medført, at Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet er blevet bedre til at understøtte indsatser på tværs, og sikrer en effektiv og målrettet kontrol mod social dumping.
Skattestyrelsens rolle i myndighedssamarbejdet er at kontrollere, om udenlandske virksomheder og arbejdstagere er registreret korrekt i forhold til moms og skat, samt om moms og skat er angivet og betalt korrekt.