Gå til indhold

Virksomheder har indbetalt 470 mia. kr.

Hvert år indbetaler virksomheder i Danmark en række skatter og afgifter til den danske stat. Det gælder fx moms, lønsumsafgift, selskabsskat og personskat af overskud fra selvstændigt erhvervsdrivende. Erhvervslivets skatte- og afgiftsindbetalinger udgør tilsammen en stor indtægtskilde for den danske stat.

I 2021 udgjorde virksomhedernes skatte- og afgiftsprovenu knap 470 mia. kr. Samlet udgør virksomhedernes skatte- og afgiftsbetaling 39 pct. af det samlede skatte- og afgiftsprovenu i Danmark på knap 1.200 mia. kr.

Fra 2017 til 2021 er skatte- og afgiftsprovenuet steget med knap 75 mia. kr. Stigningen kan ses i lyset af den generelle prisudvikling og den økonomiske udvikling, der er sket i samme periode. I perioder med økonomisk fremgang i samfundet producerer og sælger virksomheder flere varer. På den måde øges virksomhedernes skatte- og afgiftsindbetalinger.

Provenuet er særligt steget i 2021, hvilket blandt andet kan tilskrives økonomiske tiltag under corona. Folketinget har vedtaget en række låneordninger for at styrke likviditeten hos økonomisk trængte virksomheder under krisen. Virksomheder har blandt andet haft mulighed for at optage rentefrie moms- og A-skattelån hos Skattestyrelsen.

Samtidig har borgerne haft mulighed for at få udbetalt indefrosne feriepenge, hvilket kan have været med til at øge forbruget og dermed give et højere moms- og afgiftsprovenu. Dette har sammen med en generel øget økonomisk aktivitet bidraget til, at skatte- og afgiftsbetalingen fra danske virksomheder er øget både under og efter coronakrisen.

Det antages også at have haft en effekt, at betingelserne for at opretholde de særlige lån i forbindelse med corona var rettidig indberetning og betaling af skatter og afgifter for at undgå opsigelse af lånet.

Udvikling i virksomhedernes skatte- og afgiftsprovenu, 2017-2021

I perioden fra 2017 til 2021 udgjorde moms og lønsumsafgifter den største andel af det samlede provenu fra virksomheder. Fra 2019 til 2021 steg virksomhedernes indbetaling af moms og lønsumsafgifter med knap 30 mia. kr. og udgjorde i 2021 knap 260 mia. kr. Den største stigning er sket fra 2020 til 2021. Stigningen i moms og lønsumsafgift udgør 57 pct. af den samlede stigning i provenuet fra virksomhederne fra 2017 til 2021.

Moms er en afgift, som momspligtige virksomheder skal opkræve af deres momspligtige salg af varer og ydelser. Det er dog ikke alle virksomheder, der er momspligtige, og det er ikke al salg, der er momspligtigt. Virksomheder, der sælger visse former for ydelser, fx den finansielle sektor, dagblade og taxabranchen, er fritaget for moms og betaler som regel lønsumsafgift i stedet. Lønsumsafgift betales som en andel af virksomhedens samlede lønudgifter, omsætning og/eller overskud.

Langt størstedelen af afgifter og moms betales af forbrugerne, når de køber varer og ydelser. Det er dog virksomhedernes ansvar efterfølgende at indbetale moms og afgifter til Skattestyrelsen.

Selskabsskatteprovenuet er steget fra ca. 75 mia. kr. i 2019 til knap 100 mia. kr. i 2021. I 2020 faldt provenuet fra selskabskatten til knap 68 mia. kr.

Provenuet fra personskat af overskud fra selvstændigt erhvervsdrivende er steget fra 35 mia. kr. i 2019 og 2020 til 40 mia. kr. i 2021, mens virksomheders afgiftsbetalinger har været stabilt i samme periode, dog med en lille stigning fra 2020 til 2021.

Udvikling i provenu fra skatter og afgifter, 2017-2021

Anm.: 1)  Provenuet fra personskat af overskud fra selvstændigt erhvervsdrivende er opgjort som et skøn på 40 pct. af virksomhedens skattemæssige resultat. 2) Selskabsskatter omfatter selskabsskat og kulbrinteskat. Selskabsskattesatsen udgjorde 22 pct. for hele perioden. 3) Refusion af energiafgifter er fratrukket i det samlede afgiftsprovenu. Tallene for 2017 til 2020 er opgjort d. 10. august 2022. Tallene for 2021 er opgjort d. 19. januar 2023. Der kan forekomme afrundingsdifferencer.

Satser for skatter og afgifter

Selskabsskat: Satsen var i 2021 på 22 pct. af det skattepligtige overskud i selskabet.

Personskat af overskud: Selvstændigt erhvervsdrivende (ejerne) skal som udgangspunkt betale skat af virksomhedens nettoresultat, hvor satsen afhænger af personlige skatteforhold. I tillæg kan selvstændigt erhvervsdrivende vælge at anvende virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen, der giver skattemæssige vilkår, som til en vis grad kan sidestilles med selskabernes.

Moms: Satsen udgør 25 pct. af værdien af de solgte varer (salgsmoms), hvor virksomheden kan fratrække den moms, virksomheden selv har betalt ved køb af varer (købsmoms). 

Lønsumsafgift: Der findes i lønsumsafgiftsloven fire forskellige metoder, hvor satser og afgiftsgrundlag varierer. Satsen var i 2021 mellem 3,54 pct. og 15,3 pct. Afgiftsgrundlaget afhænger af metode og omfatter lønsum, omsætning og/eller overskud.

Afgifter: Indbetales af virksomheder, der handler med eller forbruger en række produkter, som er afgiftsbelagte. Afgiftssatsen og -grundlaget varierer mellem forskellige typer af afgifter.