Gå til indhold

Social dumping: Skattestyrelsen har gennemført mere end 25.000 kontroller siden 2015

Som led i den fælles myndighedsindsats mod social dumping har Skattestyrelsen siden 2015 gennemført godt 25.000 kontroller hos mere end 13.000 borgere og virksomheder. På baggrund af kontrollerne er der sendt regninger for 1,9 mia. kr. – heraf mere end 300 mio. kr. i 2022. De fleste kontroller er foretaget i bygge- og anlægsbranchen.

Skattestyrelsen har siden 2012 indgået i en fælles myndighedsindsats mod social dumping sammen med Arbejdstilsynet og politiet. En ny publikation Virksomhedernes Skattebetaling fra Skattestyrelsen viser, at myndigheden siden 2015 som led i indsatsen har gennemført mere end 25.000 kontroller, der vedrører godt 13.000 personer og virksomheder.

- Indsatsen skal dels sikre, at der afregnes korrekt skat og moms, når udenlandske virksomheder og arbejdstagere løser arbejdsopgaver i Danmark, dels sikre, at udenlandsk arbejdskraft ikke bliver brugt til at skabe unfair konkurrence, siger Thomas Hjortenberg, der er erhvervsskattedirektør i Skattestyrelsen.

Når antallet af kontroller er større end antallet af kontrollerede virksomheder og personer skyldes det, at et kontrolbesøg kan resultere i flere kontroller af samme virksomhed eller person. De godt 25.000 kontroller har siden 2015 udløst regninger for knap 1,9 mia. kr. til virksomheder og borgere som led i indsatsen mod social dumping.

- Alene i 2022 har vi på baggrund af vores indsats sendt regninger for mere end 300 mio. kr. Men dertil skal der lægges en fremadrettet effekt, da vores kontroller stopper et problem og sikrer, at skat og moms håndteres korrekt fremadrettet. Man kan sige, at vi med vores kontroller i virksomhederne stopper fejlene, mens de sker, og ikke først langt senere, når arbejdsforholdet er afsluttet, siger Thomas Hjortenberg.

Skattestyrelsen har fundet fejl i mere end hver anden af de godt 3.300 kontroller, der er gennemført i 2022.

Flest kontroller i byggebranchen

Kontrolaktioner i den fælles myndighedsindsats planlægges og gennemføres målrettet inden for de brancher, hvor der erfaringsmæssigt er størst risiko for social dumping. Halvdelen af de godt 13.000 virksomheder og personer, der er kontrolleret siden 2015, er inden for bygge- og anlægsbranchen.

Myndighederne sikrer, at der kontrolleres et bredt udsnit af arbejdssteder fordelt over hele landet. I 2021 og 2022 har Skattestyrelsen i alt kontrolleret 3.100 virksomheder og borgere fordelt over hele landet. Region Hovedstaden tegner sig for flest kontroller. Her blev 1.121 virksomheder og borgere kontrolleret.

Vejledning og internationalt samarbejde

Ud over kontrol vejleder Skattestyrelsen fx også udenlandske virksomheder og arbejdstagere i, hvordan de registrerer sig korrekt, når de skal udføre arbejde i Danmark. Vejledningen er tilgængelig på flere sprog.

- Halvdelen af de virksomheder og personer, vi kontrollerer, er danske virksomheder. Derfor har vi også målrettet vejledning til de danske virksomheder, der gør brug af udenlandsk arbejdskraft. Det gør vi bl.a. ved møder med større danske virksomheder og revisorer om de mest gængse problemstillinger. Det er vores erfaring, at virksomheder, der har deltaget i vejledningsmøder eller andre vejledningsaktiviteter, laver færre fejl, når de hyrer udenlandsk arbejdskraft, siger Thomas Hjortenberg.

Den danske vejledningsindsats suppleres af internationalt samarbejde i regi af fx EU og bilateralt samarbejde med bl.a. de rumænske myndigheder.

Læs mere i Virksomhedernes skattebetaling

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818

Den fælles myndighedsindsats mod social dumping

Skattestyrelsen har siden 2012 indgået i en fælles myndighedsindsats mod social dumping sammen med Arbejdstilsynet og politiet. Formålet er at sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og følger den danske lovgivning samt forebygger konkurrenceforvridning blandt virksomheder, der anvender udenlandske underleverandører og ansatte. Det sker gennem målrettede fælles kontrolaktioner mod brancher og virksomheder, hvor det vurderes at være risiko for svindel fx på byggepladser restauranter, gartnerier, rengøring og i landbruget. Som led i indsatsen gennemfører de tre myndigheder en række fælles kontrolaktioner.

Skattestyrelsens rolle i myndighedssamarbejdet er at kontrollere, om udenlandske virksomheder og arbejdstagere er registreret korrekt i forhold til moms og skat, samt om moms og skat er angivet og betalt korrekt.