Gå til indhold

Social dumping: Problemer i fire ud af fem kontrollerede virksomheder på Bornholm

Skattestyrelsen har som led i den fælles myndighedsindsats mod social dumping kontrolleret fem virksomheder på Bornholm. I fire af virksomhederne fandt Skattestyrelsen indikationer på social dumping. Virksomhederne kan derfor se frem til yderligere kontrol.

Skattestyrelsen har onsdag i sidste uge gennemført årets syvende landsdækkende aktion mod social dumping i samarbejde med Arbejdstilsynet og politiet. På Bornholm blev fem virksomheder kontrolleret. I de virksomheder, hvor Skattestyrelsen konstaterer indikationer på social dumping, har Skattestyrelsen oftest brug for yderligere oplysninger inden der kan træffes en endelig afgørelse. Det gælder for fire virksomheder på Bornholm.

- Medarbejderne i tre af de virksomheder, vi besøgte, ser ud til at skulle anses for enten arbejdsudlejede eller som lønmodtagere hos den danske virksomhed, de udfører arbejde for. Det betyder, at der løbende vil skulle afregnes dansk skat af deres indtægter. Derudover er der en virksomhed, hvor der var problemer med indberetning af løn for deres ansatte, og virksomheden kan derfor se frem til en bøde, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen.

Fokus på udenlandske medarbejdere og virksomheder
Skattestyrelsen har under aktionen kontrolleret 75 virksomheder fordelt over hele landet og talt med i alt 166 medarbejdere, hvoraf de 124 var udenlandske. 37 af de 75 virksomheder – svarende til 49 pct. - kan se frem til yderligere kontrol. På Bornholm talte Skattestyrelsen med otte medarbejdere, hvoraf to var udenlandske.

- Vi har under vores kontroller fokus på, at især udenlandske virksomheder og medarbejdere får afregnet korrekt moms og skat af det arbejde, de udfører. Det har vi bl.a. fordi det skaber unfair konkurrence, når virksomheder og medarbejdere ikke er registreret korrekt. Vi udvælger derfor virksomhederne til kontrol ud fra de oplysninger, vi har om dem, som indikerer, at der kan være udfordringer med social dumping, siger Ernst O. Nielsen.

Danske virksomheder kan hæfte for manglende skat
Danske virksomheder, der hyrer udenlandske underleverandører, kan komme til at hæfte for manglende skat, hvis deres udenlandske underleverandør ikke er registreret korrekt. For at sikre, at de udenlandske underleverandører bliver registreret korrekt, kan danske virksomheder finde hjælp på skat.dk/udenlandskeunderleverandører.

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818

Den fælles myndighedsindsats mod social dumping

Skattestyrelsen har siden 2012 indgået i en fælles myndighedsindsats mod social dumping sammen med Arbejdstilsynet og politiet. Formålet er at sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og følger den danske lovgivning samt forebygger konkurrenceforvridning blandt virksomheder, der anvender udenlandske underleverandører og ansatte. Det sker gennem målrettede fælles kontrolaktioner mod brancher og virksomheder, hvor der vurderes at være risiko for svindel fx på byggepladser, restauranter, gartnerier, rengøring og i landbruget. Som led i indsatsen gennemfører de tre myndigheder en række fælles kontrolaktioner.

Skattestyrelsens rolle i myndighedssamarbejdet er at kontrollere, om udenlandske virksomheder og arbejdstagere er registreret korrekt i forhold til moms og skat, samt om moms og skat er angivet og betalt korrekt.

I 2022 gennemførte Skattestyrelsen 3.343 kontroller, og på baggrund af kontrollerne blev der samlet opkrævet godt 300 mio. kr.

De tre myndigheder forventer i løbet af 2023 at gennemføre otte landsdækkende aktioner samt 40 regionale aktioner.

Læs mere om Skattestyrelsen indsats mod social dumping på sktst.dk/socialdumping