Gå til indhold

Social dumping: Problemer i 13 ud af 14 kontrollerede virksomheder i Københavnsområdet

Skattestyrelsen har tirsdag i denne uge kontrolleret 14 virksomheder i Københavnsområdet som led i den fælles myndighedsindsats mod social dumping. I 13 af de kontrollerede virksomheder er der indikationer på social dumping.

Tirsdag i denne uge har Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet gennemført årets anden landsdækkende aktion mod social dumping. Som led i aktionen blev 14 virksomheder inden for byggebranchen i Københavnsområdet kontrolleret. 13 af disse kan se frem til yderligere kontrol.

Skattestyrelsen tjekker i forbindelse med kontrollerne, at udenlandske virksomheder og medarbejdere betaler den skat og moms til Danmark, som de skal. Får Skattestyrelsen under besøgene mistanke om, at virksomheder eller medarbejdere ikke er skattemæssigt korrekt registreret, kan de forvente yderligere kontrol.

- Når 13 virksomheder i Københavnsområdet skal kontrolleres yderligere, skyldes det bl.a., at seks udenlandske virksomhedsejere reelt bør anses som lønmodtagere hos den danske arbejdsgiver. Et syvende sted stødte vi på en udenlandsk underentreprenør, som vi umiddelbart mener bør beskattes efter arbejdsudlejereglerne, da arbejdsforholdet mere har karakter af arbejdsudleje. For medarbejdere, der enten anses som lønmodtagere eller arbejdsudlejede, skal den danske arbejdsgiver løbende indeholde og afregne skat af lønnen, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen.

I forbindelse med den landsdækkende aktion har Skattestyrelsen kontrolleret 54 virksomheder og talt med i alt 122 medarbejdere, hvoraf de 104 var udenlandske. 40 af de 54 virksomheder – svarende til 74 pct. - kan se frem til yderligere kontrol. I Københavnsområdet talte Skattestyrelsen med 21 medarbejdere, hvoraf 20 var udenlandske.

- Formålet med vores indsats mod social dumping er dels at sikre, at udenlandske virksomheder og ansatte betaler korrekt skat og moms til Danmark og dels at medvirke til at forebygge den unfair konkurrence, der opstår, når de danske skatte- og momsregler ikke følges. Vi udvælger derfor de virksomheder, som vi besøger i forbindelse med aktionen, ud fra de oplysninger, vi har om dem, og som indikerer, at der kan være problemer med social dumping, siger Ernst O. Nielsen.

Skattestyrelsen ser under kontrollerne også om virksomheder inden for byggebranchen har opsat lovpligtige skilte, hvoraf det fremgår hvem, der udfører arbejdet. Hvis disse skilte mangler, kan virksomheden risikere en bøde på 5.000 kr. I Københavnsområdet kan fem virksomheder se frem til en bøde for manglende skiltning.

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818

Den fælles myndighedsindsats mod social dumping

Skattestyrelsen har siden 2012 indgået i en fælles myndighedsindsats mod social dumping sammen med Arbejdstilsynet og politiet. Formålet er at sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og følger den danske lovgivning samt forebygger konkurrenceforvridning blandt virksomheder, der anvender udenlandske underleverandører og ansatte. Det sker gennem målrettede fælles kontrolaktioner mod brancher og virksomheder, hvor der vurderes at være risiko for svindel fx på byggepladser, restauranter, gartnerier, rengøring og i landbruget. Som led i indsatsen gennemfører de tre myndigheder en række fælles kontrolaktioner.

Skattestyrelsens rolle i myndighedssamarbejdet er at kontrollere, om udenlandske virksomheder og arbejdstagere er registreret korrekt i forhold til moms og skat, samt om moms og skat er angivet og betalt korrekt.

I 2022 gennemførte Skattestyrelsen 3.343 kontroller og på baggrund af kontrollerne blev der samlet opkrævet godt 300 mio. kr.

De tre myndigheder forventer i løbet af 2023 at gennemføre otte landsdækkende aktioner samt 40 regionale aktioner.

Læs mere om Skattestyrelsen indsats mod social dumping