Gå til indhold
Foto: Skattestyrelsen
Foto: Skattestyrelsen

Aktion i Horsens afslører problemer med social dumping

I en landsdækkende aktion mod social dumping afslører Skattestyrelsen problemer med social dumping hos seks ud af syv besøgte virksomheder i Horsens. De seks virksomheder kan se frem til yderligere kontrol for at opgøre omfanget af social dumping.

Skattestyrelsen har onsdag den 19. juni 2024 sammen med Arbejdstilsynet og politiet gennemført årets fjerde landsdækkende aktion mod social dumping. I Horsens fik syv virksomheder indenfor byggebranchen besøg af Skattestyrelsen. 

- I Horsens fandt vi indikationer på social dumping i seks virksomheder ud af de syv, vi besøgte. Det svarer til 85 pct af virksomhederne. Det er mere end i resten af landet, hvor vi i gennemsnit skal følge op over for 58 pct af virksomhederne, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen. 

De kontroller, som Skattestyrelsen gennemfører, har særligt fokus på, at der afregnes korrekt skat og moms til Danmark af især udenlandske medarbejdere. I Horsens har Skattestyrelsen i de syv virksomheder talt med 18 medarbejdere, hvoraf de 16 havde udenlandsk baggrund. 

- En dansk virksomhed var fejlagtigt registreret som en udenlandsk virksomhed. Det skal vi have rettet op på, så der bliver afregnet korrekt skat og moms til Danmark. Derudover mener vi, at seks medarbejdere i fire udenlandske virksomheder enten skal anses for lønmodtagere i eller arbejdsudlejede til den danske virksomhed, de udfører arbejde for. Det betyder mere konkret, at den danske virksomhed skal indeholde skat af deres indtægt. På den måde sikres det, at der bliver afregnet skat til Danmark af deres indtægter. Det, der nu skal ske, er, at vi skal have fundet ud af, hvor længe de har været her, og hvad de har tjent i perioden, så vi kan få opgjort skatten korrekt, forklarer Ernst O. Nielsen. 

Skattestyrelsen skal derudover have kontrolleret, at en virksomheds lønindberetninger stemmer med de medarbejdere, der blev mødt på byggepladsen. 

Som led i den landsdækkende aktion har Skattestyrelsen besøgt 55 virksomheder, hvor der blev konstateret problemer med social dumping i 32 af virksomhederne, hvilket svarer til 58 pct. Samlet set traf Skattestyrelsen 157 medarbejdere i de besøgte virksomheder. 133 af disse var udenlandske. De problemer, som Skattestyrelsen oftest oplever i forbindelse med indsatsen mod social dumping, vedrører reglerne for arbejdsudleje og spørgsmålet om, hvorvidt udenlandske medarbejdere og selvstændige reelt bør anses for lønmodtagere hos den danske virksomhed. 

- Hvis man som dansk virksomhed hyrer udenlandske underentreprenører, er det vigtigt, at man sikrer sig, at underleverandørerne er registreret korrekt for skat og moms. Har man ikke sikret sig, kan man i yderste konsekvens komme til at hæfte for den manglende skat og moms. Derudover vil forkert registrerede underleverandører være medvirkende til unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen. 

Som dansk virksomhed, der hyrer udenlandske underleverandører, kan man finde hjælp til en korrekt registrering af de udenlandske underleverandører på skat.dk/UdenlandskeUnderleverandører

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818

 

Fælles myndighedsindsats mod social dumping

Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet har siden 2012 samarbejdet i en fælles myndighedsindsats. Indsatsens formål er at bekæmpe social dumping og sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og efter danske regler.

Myndighedsindsatsen indebærer, at Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet hvert år gennemfører landsdækkende og regionale fællesaktioner på steder med mistanke om social dumping og brug af illegal arbejdskraft i relevante brancher, fx på byggepladser, landbrug, gartnerier, rengøring og restauranter.

På fællesaktionerne kontrollerer myndighederne virksomhedernes arbejdsmiljø og skatteforhold, og hvorvidt de udenlandske medarbejdere skal betale skat i Danmark samt har arbejds- eller opholdstilladelse.

I 2023 har Skattestyrelsen gennemført 3.321 kontroller fordelt over hele landet. Der blev gennemsnitligt fundet problemer i knap seks ud af ti kontroller. Kontrollerne gav anledning til, at Skatttestyrelsen har udsendt regninger for over 500 mio. kr. i 2023.

Myndighederne forventer i år at gennemføre otte landsdækkende aktioner mod social dumping.

Læs mere om myndighedernes indsats