Gå til indhold

Aktieselskaber står for over 60 pct. af skatteprovenuet

I Danmark findes der næsten 50 selskabsformer. De adskiller sig fra hinanden i forhold til blandt andet ejerform, hæftelsesforhold og kapitalkrav.

Kapitalkrav dækker over det indskud, som ejer skal stille ved oprettelsen af et selskab. I denne publikation er selskaber inddelt i fire overordnede grupper:

• Aktieselskaber er ofte større selskaber med et kapitalkrav på 400.000 kr. Aktieselskaber kan være ejet af én eller flere fysiske eller juridiske personer eller af andre selskaber.

• Anpartsselskaber er ofte mindre selskaber med et kapitalkrav på 40.000 kr. Anpartsselskabet kan være ejet af én eller flere fysiske eller juridiske personer eller af andre selskaber.

• Fonde og foreninger har ingen bagvedliggende ejere. I stedet ejer fonden eller foreningen selv selskabet og hæfter med den formue, som er i fonden eller foreningen.

• Øvrige selskaber dækker over fx statslige eller kommunale selskaber og institutioner, som ikke nødvendigvis er omfattet af reglerne for selskabsskat. Men de kan være omfattet af fx reglerne om moms og afgifter.

Aktieselskaberne har med knap 254 mia. kr. indbetalt over 62 pct. af det samlede skatte- og afgiftsprovenu fra selskaberne i 2021, men udgjorde med 7 pct. kun den tredjestørste selskabsgruppe. Provenuet fra aktieselskaber er steget med knap 30 mia. kr. fra 2020 til 2021.

Når aktieselskaberne står for en forholdsvis stor andel af det samlede provenu og den største indbetaling pr. selskab, skyldes det, at der i denne gruppe findes nogle af de største selskaber og koncerner i Danmark målt på omsætning og overskud.

Figur 2. Fordelingen af samlede antal selskaber og skatte- og afgiftsprovenu fordelt på selskabsform, 2021

""

Anm.: Antallet af selskaber er opgjort som antallet af registrerede SE-numre. Det betyder, at en koncern med flere selskaber har flere SE-numre.

Anpartsselskaberne indbetalte godt 98 mia. kr. i skatter og afgifter i 2021. Det er en stigning på knap 17 mia. kr. siden 2020. Anpartsselskaberne indbetalte 24 pct. af det samlede skatte- og afgiftsprovenu fra selskaber i 2021.

I 2021 var knap 62 pct. af de godt 550.000 selskaber i Danmark registreret som anpartsselskaber. Det store antal anpartsselskaber skyldes blandt andet, at kapitalkravet er lavere for denne selskabsform. Gruppen favner derfor en stor del af mindre selskaber inden for fx handel samt bygge- og anlægsbranchen.

Fonde og foreninger udgjorde i 2021 26 pct. af alle selskaber og indbetalte knap 20 mia. kr. i skatter og afgifter. Det svarer til 5 pct. af det samlede skatte- og afgiftsprovenu fra selskaber i 2021.

Øvrige selskaber dækker over eksempelvis fælleskommunale forsyningsselskaber. I 2021 udgjorde denne gruppe godt 5 pct. af alle selskaber og bidrog med godt 33 mia. kr. Det svarer til 8 pct. af det samlede skatte- og afgiftsprovenu fra selskaber i 2021.