Gå til indhold

Brug af data fra udlandet i transfer pricing-sager

Skattestyrelsen bruger blandt andet internationale data til kontrol af såkaldte transfer pricing-sager. Det dækker over tilfælde, hvor selskaber i samme koncern handler med hinanden.

Kontrollen af transfer pricing-sager handler om at undgå, at selskaber i samme koncern udnytter muligheden for at handle internt til uretmæssigt at flytte skattepligtig indkomst ud af landet. Dette kan lade sig gøre ved at handle internt i koncernen til en kunstigt lavere eller højere pris, end når selskaber handler med andre selskaber uden for koncernen. Skattestyrelsen kontrollerer i disse sager, at prisen på en vare eller en serviceydelse afspejler markedsvilkår, når koncerner handler internt.

En koncern kan eksempelvis flytte skattepligtig indkomst ud af landet ved, at et datterselskab i Danmark betaler et moderselskab i udlandet en kunstig høj pris for et produkt. Datterselskabet vil så have mindre overskud end før til beskatning med den danske skattesats.

Omvendt vil moderselskabet i udlandet få et større overskud til beskatning. Hvis skattesatsen i moderselskabets hjemland er lavere end skattesatsen i Danmark, vil koncernen samlet set have mindsket skattebetalingen. Skattestyrelsen kan efterfølgende vurdere, at der ikke er handlet internt til korrekte priser, hvorved der er blevet betalt for lidt i skat til Danmark.

 

""

I Danmark er der indført krav om, at selskaber årligt skal indsende transfer pricing-dokumentation til de danske skattemyndigheder.

Selskaberne kan få bøder, såfremt de ikke overholder dokumentationsforpligtelsen. Det gælder dels, hvis de indsender dokumentationen for sent eller undlader at indsende den, og dels hvis de indsender mangelfuld dokumentation. Tilsvarende kan der gives bøder, hvis der afgives urigtige oplysninger for at undgå dokumentationsforpligtelsen.

I perioden 2010-2021 er der sket reguleringer, der har medført en samlet nettoforhøjelse af selskabernes indkomstgrundlag i Danmark i transfer pricing-sager, på over 120 mia. kr.

Akkumulerede nettoreguleringer i transfer pricing-sager, 2010-2021, mia. kr.

 

""

I disse sager understøtter de internationale aftaler om dataudveksling den danske skattekontrol. Skattestyrelsen modtager såkaldte Country-by-Country (CbC)-indberetninger gennem udvekslingsaftalen DAC4. I perioden 2019-2021 har Skattestyrelsen modtaget knap 3.800 oplysninger som følge af DAC4.

Skattestyrelsen bruger oplysningerne til at risikovurdere selskaber og koncerner blandt andet i forhold til, om reglerne om koncerninterne handler er overholdt. Hvis der er en mistanke om, at reglerne ikke er overholdt, foretager Skattestyrelsen en grundig kontrol af forholdene omkring de interne handler. Dette kan i sidste ende føre til en regulering af selskabets skattebetaling i Danmark.

Transfer pricing og indsendelse af dokumentation

For indkomstår, der er påbegyndt den 1. januar 2021 eller senere, skal skattepligtige selskaber, der er omfattet af transfer pricing-dokumentationspligten, indgive den skriftlige dokumentation til Skattestyrelsen senest 60 dage efter indberetningen af oplysningsskemaet.

Dokumentationskravet gælder som udgangspunkt for alle danske enheder og faste driftssteder med grænseoverskridende transaktioner.