Gå til indhold

Skattestyrelsen har styrket kontrollen mod kædesvig

De seneste fem år har Skattestyrelsen øget antallet af kontroller mod kædesvig markant. Kontrolindsatsen har i perioden fra 2018 til 2023 ført til udsendte opkrævninger for over 4,9 mia. kr.

Hent publikation som pdf

Nogle virksomheder forsøger bevidst at undgå at betale skat og moms ved at benytte kæder af underleverandører, stråmænd, fiktive virksomheder og fiktive fakturaer for at utydeliggøre, hvem der reelt har udført et stykke arbejde, modtaget betaling og dermed retteligt skal betale skat og moms. Det kaldes for kædesvig.

Skattestyrelsen kontrolindsats mod kædesvig har til formål at stoppe den skatte-økonomiske kriminalitet gennem kontrol af hele kæden af virksomheder og deres skatte- og momsbetalinger. Kontrolindsatsen udføres i samarbejde med øvrige myndigheder, fx politiet.

Siden 2018 har Skattestyrelsen løbende øget antallet af kontroller mod kædesvig. I perioden fra 2018 til 2023 har Skattestyrelsen udført i alt ca. 13.000 kontroller, jf. figur 1. Skattestyrelsen har gennem perioden fundet fejl i ca. 9 ud af 10 kontroller. Træfprocenten har således ligget nogenlunde stabilt på omkring 90 pct. de seneste år samtidig med, at kontroltrykket er øget. Kontroller udvælges på baggrund af en risiko- og væsentlighedsvurdering. Heri indgår en række faktorer, fx størrelse, gengangere og sager i samarbejde med andre myndigheder.

Figur 1. Antal kontroller med træfprocent, 2018-2023

""

Antal kontroller og træfprocent stammer fra kontrolprojekt ”Kædesvig”, og projektresultatet kan derfor også indgå som delmængde af øvrige kontrolindsatser i publikationer og/eller øvrige afrapporteringer.
Kilde: Skattestyrelsen.

Kontrolindsats har ført til udsendte opkrævninger for 4,9 mia. kr.

Skattestyrelsen anvender løbende og systematisk viden og erfaringer fra kontrol-indsatsen til at sikre en målrettet og effektiv kontrol med kædesvig. Når Skattestyrelsen finder bevis på kædesvig hos en virksomhed, bliver der udsendt en opkrævning på den manglende skatte- og momsbetaling. I visse tilfælde fører det også til en politianmeldelse eller en administrativ sanktion.

I perioden fra 2018 til 2023 har Skattestyrelsens kontrolindsats resulteret i udsendte opkrævninger for mere end 4,9 mia. kr., jf. figur 2. Alene i 2023 udsendte styrelsen opkrævninger for over 700 mio. kr.

Figur 2. Akkumulerede skatteopkrævninger, mio. kr. (2023-niveau)

""

Anm.:(1) Tallene er korrigeret for udvikling i BNP (Økonomisk Redegørelse, december 2023). (2) Udsendte opkrævninger stammer fra kontrolprojekt ”Kædesvig”, og projektresultatet kan derfor også indgå som delmængde af øvrige kontrolindsatser i publikationer og/eller øvrige afrapporteringer.
Kilde: Skattestyrelsen.

Skattestyrelsen følger løbende udviklingen på området og undersøger forskellige måder at optimere kontrollerne på. I den forbindelse har Skattestyrelsen særligt fokus på at opdage og sanktionere fiktive virksomheder og fiktive fakturaer.