Gå til indhold

Skattestyrelsen finder fejl i 3 ud af 4 tobaks- og nikotinkontroller

Skattestyrelsen har de seneste år styrket kontrollen med tobaks- og nikotinprodukter. Alene i 2023 har kontrollerne resulteret i udsendte opkrævninger for over 270 mio. kr.

Hent publikation som pdf

Skattestyrelsen fører løbende kontrol med afgiftspligtige tobaks- og nikotinprodukter for at sikre, at der bliver betalt korrekt afgift af blandt andet cigaretter, røgtobak, røgfri tobak og nikotinprodukter såsom e-væske, e-cigaretter til engangsbrug og nikotinposer. 

Kontrollen er med til at afdække og forhindre sort økonomi og er rettet mod blandt andet kiosker, onlinebutikker, vandpibecaféer, grossister og importører. Kontrollen gennemføres som udgående besøg og udvælges ud fra risiko og væsentlighed.

Siden 2019 har Skattestyrelsen foretaget mere end 2.300 tobaks- og nikotin-kontroller. Alene i 2023 gennemførte styrelsen i alt ca. 1.000 kontroller, hvoraf der blev fundet fejl i ca. 770 tilfælde. Det svarer til 76 pct. af kontrollerne, jf. figur 1.

Figur 1. Antal kontroller og træfprocent af afgiftspligtige tobaks- og nikotinvarer, 2019-2023

""

Anm: Resultaterne er ekskl. kontroller og træf udført i forbindelse med ’clean market’-indsatsen, da denne type af kontrol ikke er sammenlignelig med andre kontroller. Skattestyrelsen har tidligere opgjort træfprocenten i 2022 til 82 pct. Forskellen skyldes, at kontroller og træf udført i forbindelse med ’clean-market’-indsatsen var inkluderet i opgørelsen i 2022. Data for 2019 og 2020 er ændret i forhold til tidligere publikation som følge af metodemæssig præcisering.
Kilde: Skattestyrelsen.

Skattestyrelsen samarbejder med Toldstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsens Rejsehold, politiet og hvis nødvendigt udenlandske myndigheder for at stoppe snyd med tobaks- og nikotinvarer. 

Samarbejdet sker fx, når Toldstyrelsen opdager store mængder tobak- og/eller nikotinprodukter ved grænsen eller gennem pakker sendt fra EU-lande. Her er det Skattestyrelsen, som skal sikre, at der er betalt korrekt afgift. I 2023 udgjorde sager oversendt fra Toldstyrelsen ca. 20 pct. af sagerne på tobaksområdet og næsten 70 pct. af sagerne på nikotinområdet.

Udsendte opkrævninger for over 1 mia. kr. siden 2019

Siden 2019 har kontrollen af tobaksprodukter medført udsendte afgiftsopkrævninger for over 1 mia. kr., jf. figur 2. Beløbet kan i høj grad tilskrives to enkeltsager fra henholdsvis 2021 og 2023, som samlet har ført til udsendte afgiftsopkrævninger for ca. 700 mio. kr. Det svarer til omtrent 70 pct. af beløbet for hele perioden. Den store enkeltsag i 2023 udgjorde knap 200 mio. kr. af de 270 mio. kr., der blev udsendt opkrævninger for i det pågældende år.

Figur 2. Akkumulerede udsendte opkrævninger for punktafgift på tobaks- og nikotinprodukter, mio. kr., 2019-2023 (2023-niveau)

""

Anm: Tallene er korrigeret for udviklingen i BNP (Økonomisk Redegørelse, december 2023).
Kilde: Skattestyrelsen.

”Clean market”-indsats på nikotinområdet

I oktober 2022 blev der indført afgifter på nikotinprodukter såsom e-væsker, nikotinposer og e-cigaretter til engangsbrug som fx puffbars samt en stempel-mærkeordning for røgfri tobak og nikotinprodukterne. De nye afgifter betyder samtidig, at butikker og salgssteder ikke længere må sælge de omtalte produkter uden stempelmærker.

Skattestyrelsen har siden januar 2023 kontrolleret, at butikker og salgssteder har overholdt de nye regler om afgifter på produkterne samt opbevaring af produkter uden stempelmærker, der ikke længere må sælges.

En stor del af kontrollerne i 2023 har derfor været kontrol med disse produkter for at sikre, at butikker og salgssteder overholder reglerne. Udover de regulære nikotinkontroller gennemførte Skattestyrelsen i alt 534 såkaldte ”clean market”-kontroller, som resulterede i 130 træf.