Gå til indhold

Mange udenlandske netbutikker angiver ikke moms korrekt

Skattestyrelsens momskontrol af udenlandske netbutikker rammer plet i 9 ud af 10 tilfælde. Siden 2018 har indsatsen ført til opkrævninger for over 300 mio. kr.

Hent publikation som pdf

Virksomheder, der sælger varer eller elektroniske ydelser til forbrugere i Danmark, skal indberette og betale moms af deres salg til Skattestyrelsen. Det gælder også udenlandske virksomheder, hvis de sælger for mere end 10.000 euro pr. år på tværs af andre EU-lande. Skattestyrelsen kontrollerer derfor løbende, om udenlandske virksomheders salg forpligter dem til momsregistrering i Danmark. 

Siden 2018 har Skattestyrelsen gennemført mere end 1.700 kontroller af udenlandske netbutikker, der ved styrelsens gennemgang af betalingskortoplysninger har givet indikationer på en manglende momsangivelse, jf. figur 1.

Figur 1. Antal kontroller af udenlandske netbutikkers momsangivelse, 2018-2023

""

Kilde: Skattestyrelsen

I kontrollen undersøger Skattestyrelsen, om de udenlandske virksomheder modtager betalinger fra danske forbrugere. Hvis betalingskortoplysningerne tyder på, at virksomhederne burde være registreret i Danmark, kan Skattestyrelsen udtage virksomheden til kontrol. Kontrollerne omfatter næsten 600 netbutikker, der enten har solgt fysiske varer ved fjernsalg eller leveret elektroniske ydelser såsom software og streaming.

Skattestyrelsen arbejder løbende på at forbedre kontrolindsatsen. I 2023 fandt Skattestyrelsen manglende momsangivelser hos 9 ud af 10 af de kontrollerede virksomheder. Til sammenligning var det kun 6 ud af 10 i 2018, jf. figur 1.

305 mio. kr. udsendte opkrævninger siden 2018

Skattestyrelsen benytter oplysninger om danske privatforbrugeres betalinger til udenlandske netbutikker til at kontrollere, om virksomhederne har solgt varer eller elektroniske ydelser til Danmark uden at betale moms af salget.

Hvis en virksomhed har solgt til danske forbrugere uden at være momsregistreret i Danmark, udsender Skattestyrelsen en opkrævning til virksomheden på den skyldige moms. Opkrævningsbeløbet baseres på enten betalingskortoplysningerne eller virksomhedens regnskabsoplysninger.

Siden 2018 har kontrollerne ført til udsendte opkrævninger for i alt knap 305 mio. kr. Alene i 2023 har Skattestyrelsen udsendt opkrævninger for knap 41 mio. kr., jf. figur 2.

Figur 2. Udsendte opkrævninger, mio. kr., 2018-2023 (2023-niveau)

""

Anm.: Tallene er korrigeret for udviklingen i BNP (Økonomisk Redegørelse december 2023)
Kilde: Skattestyrelsen

Flere EU-virksomheder betaler moms til Danmark

Langt størstedelen af de kontrollerede netbutikker har på baggrund af kontrollen ladet sig momsregistrere i Danmark. Skattestyrelsen følger samtidig op på de virksomheder, der efter kontrol og opkrævning stadig ikke lader sig registrere.
Disse virksomheder udtages til ny kontrol, når der modtages nye betalingsdata.

I 2021 trådte nye EU-momsregler i kraft, som skal gøre det nemmere for virksomheder i EU at angive og betale korrekt moms. Med de nye regler ensrettes beløbsgrænserne for, hvorvidt virksomheder skal afregne moms i virksomhedens hjemland eller i landet, hvor varen købes.

Samtidig giver reglerne mulighed for, at virksomheder kan nøjes med at registrere sig på én momsordning kaldet Moms One Stop Shop, hvor de kan betale moms af deres salg til private på tværs af EU. Tidligere skulle virksomheder betale moms i hvert enkelt land, de havde salg til. Indtil videre har næsten 145.000 virksomheder på tværs af EU tilmeldt sig ordningen, heraf godt 2.100 danske virksomheder.