Gå til indhold

Hvidvaskkontroller resulterer i opkrævninger for 3,9 mia. kr.

Siden 2018 har Skattestyrelsen gennemført ca. 11.000 kontroller mod hvidvask. I 2023 ramte hvidvaskindsatsen plet i 9 ud af 10 kontroller.

Hent publikation som pdf

Hvidvask er, når en person eller virksomhed forsøger at omdanne indtægter fra strafbare aktiviteter til en fortjeneste eller indtægt, der umiddelbart fremstår lovlig og muligvis skattefri. Det kan være indtægter fra sort arbejde, uregistreret virksomhed, kædesvig, uberettigede udbetalinger fra det offentlige eller indtægter fra anden kriminalitet, som fx anvendes til indkøb af højværdivarer. Når varen efterfølgende sælges som privat indbo, fremstår pengene hvide, jf. boks 1.

Skattestyrelsen samarbejder med Hvidvasksekretariatet i NSK (National enhed for Særlig Kriminalitet), Finanstilsynet, Finans Danmark og en række andre aktører for at forebygge, afsløre og bekæmpe hvidvask. Skattestyrelsens kontrol fokuserer på den del af hvidvaskindsatsen, som omhandler skatte- og afgiftssvig.

I de seneste år har Skattestyrelsen skærpet indsatsen over for hvidvask af penge, som er opnået gennem ulovlige handlinger. Siden 2018 har kontrolindsatsen ført til udsendte opkrævninger på i alt 3,9 mia. kr., jf. figur 1. Alene i 2023 udsendte Skattestyrelsen opkrævninger for ca. 761 mio. kr. fra hvidvaskkontrollerne. 

Figur 1. Udsendte opkrævninger pba. hvidvaskindsatsen, 2018-2022, mio. kr. (2023-niveau)

""

Anm.: (1) Tallene er korrigeret for udviklingen i BNP (Økonomisk Redegørelse, december 2023). (2) Udsendte opkrævninger stammer fra forskellige kontrolprojekter og kan derfor også indgå i projektspecifikke publikationer og/eller øvrige afrapporteringer. (3) For 2018 og 2019 er den del af de samlede udsendte opkrævninger, som vedrører kædesvig og momskarruselsvig, baseret på manuelle  registreringer. Der tages forbehold for registrerings- og tastefejl. (4) En mindre del af opgørelsen for 2022 er baseret på manuelle opgørelser. (5) En delmængde af opkrævningerne for 2022 og tidligere år er påvirket af, at der i september 2022 er korrigeret for en systemfejl. Systemfejlen har ikke påvirket skatteopkrævningen, men har alene påvirket Skattestyrelsens interne opgørelser af antal kontroller, træfprocent og udsendte opkrævninger.
Kilde: Skattestyrelsen.

Boks 1. Eksempel på hvidvask

""

Kilde: Skattestyrelsen

Målrettet kontrolindsats sikrer fortsat høj træfsikkerhed

Skattestyrelsen målretter sin kontrolindsats på baggrund af efterretningsoplysninger fra Hvidvasksekretariatet i NSK. En efterretningsoplysning er en samling af informationer, som Hvidvasksekretariatet har modtaget fra en række underretningspligtige personer, selskaber eller organisationer, fx pengeinstitutter. Efterretningsoplysningerne indgår i forskellige kontrolprojekter i Skattestyrelsen, primært i et projekt med målrettet kontrol på grundlag af efterretningerne, men hvor relevant også i projekter vedrørende kædesvig, moms- og karruselsvig samt indsats mod rocker- og bandemiljøet.

Siden 2018 har Skattestyrelsen på tværs af de forskellige kontrolprojekter gennemført ca. 11.000 kontroller på grundlag af efterretningsoplysninger fra NSK, jf. figur 2. Omtrent 85 pct. har efterfølgende medført regulering som følge af en mistanke om hvidvask. Alene i 2023 har Skattestyrelsen foretaget godt 2.000 kontroller og ramt plet i ca. 88 pct. af tilfældene.

Figur 2. Antal hvidvaskkontroller, som medførte reguleringer, 2018-2023

""

Anm.: (1) Der er for 2018 og 2019 ikke foretaget opgørelse over antallet af hvidvaskkontroller, hvori der indgår kædesvig eller momskarruselsvig. Antallet af kontroller for disse år er derfor antageligvis højere. Træfprocenten for 2018 og 2019 viser derfor alene den kendte træfprocent for hvidvaskkontroller uden kædesvig og momskarruselsvig. (2) Antal hvidvaskkontroller og udsendte opkrævninger stammer fra forskellige kontrolprojekter og kan derfor også indgå i projektspecifikke publikationer og/eller øvrige afrapporteringer.
Kilde: Skattestyrelsen.