Gå til indhold

Høj fejlprocent i rekordmange kontroller af nikotinprodukter

Skattestyrelsen gennemførte i 2024 rekordmange kontroller af afgift på nikotinprodukter. Samtidig fandt styrelsen fejl i virksomhedernes betaling af afgifter i 7 ud af 10 tilfælde. Siden 2020 har styrelsens tobaks- og nikotinkontroller ført til udsendte afgifts-opkrævninger for mere end 1 mia. kr.

Hent publikation som pdf

I Danmark skal der betales afgift af tobak- og nikotinprodukter som fx cigaretter, røgtobak, røgfri tobak, e-væske, e-cigaretter til engangsbrug og nikotinposer. Det er Skattestyrelsens opgave at sikre, at der bliver betalt korrekt afgift af disse produkter. Skattestyrelsen fører derfor løbende kontrol med kiosker, butikker og andre salgssteder, der sælger afgiftspligtige tobaks- og nikotinprodukter. Kontrollerne gennemføres ved besøg hos virksomhederne, der udvælges ud fra risiko og væsentlighed.

I perioden fra 2020 til 2024 har Skattestyrelsen gennemført mere end 3.300 tobaks- og nikotinkontroller. Alene i 2024 gennemførte styrelsen mere end 1.200 kontroller, hvoraf størstedelen af kontrollerne var af afgiftspligtige nikotinprodukter, jf. figur 1. De mange kontroller skyldes, at styrelsen har haft et øget fokus på disse produkter som følge af indførslen af nye afgifter i oktober 2022. Skattestyrelsen har siden 2020 fundet fejl i 7 ud af 10 kontroller, jf. figur 1.

Figur 1. Antal kontroller og træfprocent af afgiftspligtige tobaks- og nikotinvarer, 2020-2024

Kilde: Skattestyrelsen

Opkrævninger for over 1 mia. kr. siden 2020

Når Skattestyrelsen finder fejl i afgiftsbetalingen, får virksomheden en opkrævning på den manglende afgiftsbetaling. I perioden fra 2020 til 2024 har kontrollerne medført afgiftsopkrævninger for i alt over 1 mia. kr., jf. figur 2. De store stigninger i afgiftsopkrævninger i henholdsvis 2021 og 2023 kan tilskrives to enkeltsager, som samlet har ført til afgiftsopkrævninger for ca. 700 mio. kr. Det svarer til omtrent 70 pct. af beløbet for hele perioden. I visse sager udstedes der desuden bøder, eller der iværksættes anden straf.

Figur 2. Akkumulerede udsendte opkrævninger for punktafgift på tobaks- og nikotinprodukter, mio. kr., 2020-2024 (2024-niveau)

Anm.: Tallene er korrigeret for udviklingen i BNP (Økonomisk Redegørelse, december 2024). Kilde: Skattestyrelsen.

Styrket indsats mod svindel i kiosker og mindre detailbutikker

Skattestyrelsen samarbejder med Toldstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Fødevare-styrelsens Rejsehold, politiet og hvis nødvendigt udenlandske myndigheder for
at stoppe illegal indførsel og handel med tobaks- og nikotinprodukter.

Myndighedernes kontroller har vist, at særligt kiosker og mindre detailbutikker udgør en væsentlig risiko inden for sort økonomi. Skattestyrelsen kan bl.a. konstatere, at der for kiosker især er udfordringer med korrekt afregning af afgifter på varer, herunder særligt nikotinprodukter.

Som led i en styrket indsats mod svindel i kiosker er der fra 2025 etableret et fælles tilsyn med kiosker og mindre detailvirksomheder på tværs af myndigheder under Erhvervsministeriet, Justitsministeriet, Fødevareministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Skatteministeriet. Indsatsen indebærer, at styrelserne fremover gennemfører en række større fællesaktioner i hele Danmark med et bredt fokus på at opdage svindel og forhindre, at svindlen fortsætter.

Skattestyrelsen har ved de to første kioskaktioner i 2025 været med til at kontrollere 46 kiosker i henholdsvis Aarhus og København. I 44 kiosker blev der konstateret et eller flere problemer, snyd eller lovovertrædelser, fx ulovlige niko-tinprodukter, manglende afgiftsbetaling eller social dumping.