Gå til indhold

Flere virksomheder indberetter skatter og afgifter til tiden

Siden 2019 er antallet af tilfælde, hvor Skattestyrelsen fastsætter et skøn over en virksomheds skatte- eller afgiftsangivelser, faldet med 45 pct. Det er udtryk for, at flere virksomheder indberetter til tiden.

Hent publikation som pdf

Virksomheder i Danmark er forpligtet til at indberette A-skat, moms, lønsumsafgift og punktafgifter til Skattestyrelsen inden for en fastsat frist. Hvis en virksomhed ikke indberetter til tiden, fastsætter Skattestyrelsen, hvor meget virksomheden skal angive ud fra et skøn. Det kaldes en foreløbig fastsættelse.

Skønnet beregnes som udgangspunkt ud fra et gennemsnit af virksomhedens seneste angivelser af fx moms. Efterfølgende skal virksomheden erstatte skønnet med den rigtige angivelse og betale det korrekte beløb. Derudover skal virksomheden betale en afgift for den foreløbige fastsættelse og eventuelle renter.

Efter en årrække med et stigende antal foreløbige fastsættelser og kritik fra Rigsrevisionen, har Skattestyrelsen siden 2019 haft et særligt fokus på at ned-bringe antallet af foreløbige fastsættelser. Der blev blandt andet afsat ressourcer til yderligere kontrol af de foreløbige fastsættelser. Det har resulteret i et fald fra ca. 238.000 foreløbige fastsættelser i 2019 til ca. 130.000 i 2023, jf. figur 1.

Hovedparten af de foreløbige fastsættelser skyldes manglende indberetning af moms og A-skat. Nedgangen skyldes således særligt et fald på henholdsvis ca. 36.000 og ca. 63.000 foreløbige fastsættelser for moms og A-skat siden 2019, jf. figur 1.

Figur 1. Antal udsendte foreløbige fastsættelser, 2019–2023

""

Anm.: Nøgletal for antal udsendte foreløbige fastsættelser for lønsumsafgiftspligtige virksomheder, der angiver for hele indkomståret, er ikke inkluderet i tallene for 2023.
Kilde: Skattestyrelsen.

Vejledning og kontrol får flere til at angive inden for fristen

Nedgangen i antallet af foreløbige fastsættelser skyldes blandt andet, at Skatte-styrelsen har øget vejledningen og kontrollen på området. Det gælder fx over for virksomheder, som havde optaget coronalån og derfor risikerede at skulle tilbagebetale lånet straks, hvis ikke angivelsesfristen blev overholdt. Samtidig har Skattestyrelsen i en årrække gennemført tidlige kontroller over for virksomheder, der har fået mere end fire foreløbige fastsættelser. I forbindelse med kontrollerne kan Skattestyrelsen sanktionere virksomhederne og potentielt inddrage registreringer for moms, lønsumsafgift, A-skat og punktafgifter.

Endelig er kriterierne for foreløbige fastsættelser blevet skærpet for at sikre så korrekte skøn som muligt. I dag beregnes skønnet ud fra de foregående fire perioder for moms og de tre foregående perioder for A-skat. Minimumsbeløbet for den foreløbige fastsættelse for moms og lønsum er desuden blevet hævet, så virksomheder i dag bliver fastsat til et højere beløb ved overskridelse af angivelsesfristen end tidligere. 

Opkrævninger er faldet med knap 1,4 mia. kr. siden 2019

I takt med at antallet af foreløbige fastsættelser er faldet, har Skattestyrelsen også udsendt færre opkrævninger. I 2019 var antallet af foreløbige fastsættelser på sit højeste, og der blev udsendt opkrævninger for ca. 5 mia. kr. Til sammenligning blev der i 2023 udsendt opkrævninger for 3,7 mia. kr., jf. figur 2.

Det forventes derudover, at opkrævningerne fra de foreløbige fastsættelser vil blive reduceret yderligere som følge af blandt andet efterkontrollens arbejde samt nye vejledningsindsatser.

Figur 2. Opkrævninger fra foreløbige fastsættelser, mio. kr., 2019–2023 (2023-niveau)

 

 

""

Anm.: (1) Nøgletal for opkrævningerne fra foreløbige fastsættelser for lønsumsafgiftspligtige virksomheder, der angiver for hele indkomståret, er ikke inkluderet i tallene for 2023. (2) Tallene er korrigeret for udviklingen i BNP (Økonomisk Redegørelse maj 2024).
Kilde: Skattestyrelsen.

Løbende optimering af vejledningsindsatsen

Skattestyrelsen arbejder løbende på at forbedre vejledningsindsatsen på området. Fx arbejdes der på initiativer rettet mod nystartede virksomheder, da disse i højere grad end etablerede virksomheder bliver foreløbigt fastsat.

Nystartede virksomheder bliver vejledt i forbindelse med deres første momsangivelsesfrist og i tilfælde af, at de overskrider angivelsesfristen. Undersøgelser viser, at langt størstedelen af de nystartede virksomheder, der bliver kontaktet og vejledt, efterfølgende fastholder den gode adfærd at indberette inden for fristen.