Gå til indhold

Skattestyrelsens digitale stopklodser forhindrer fejlindtastninger af fradrag for over 62 mio. kr.

Siden 2019 har digitale stopklodser hjulpet selvstændigt erhvervsdrivende med at selvangive korrekt og forhindret forkerte indtastninger i over 1.400 fradragssager.

Skattestyrelsen har siden 2019 arbejdet aktivt med digitale stopklodser i selvstændigt erhvervsdrivendes årsopgørelse. De digitale stopklodser fungerer således, at hvis der er uoverensstemmelse mellem de oplysninger, en virksomhed sender ind, og de oplysninger, som Skattestyrelsen er bekendte med, så vil stopklodserne registrere dette og udtage den gældende årsopgørelse til manuel kontrol. Ved udtagelse til manuel kontrol får virksomheden mulighed for at forklare sig og bidrage med relevant dokumentation. På baggrund af det vil sagsbehandleren rette i årsopgørelsen, såfremt den er forkert. Formålet med disse stopklodser er at forhindre fejlindtastninger og snyd i virksomhedsejernes indtastning, som ellers vil medføre uretmæssig udbetaling fra statskassen. Det undgår Skattestyrelsen blandt andet ved hjælp af de digitale stopklodser.

- Hovedsageligt handler det for os om at hjælpe de selvstændigt erhvervsdrivende med noget, som vi godt ved, er komplekst. Langt størstedelen ønsker ikke at snyde, men det kan være svært at gøre det rigtigt. Grundlæggende har vi et ønske om at gøre det nemt for dem, som bestræber sig på at gøre det rigtigt, og svært for dem som vil snyde, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Preben Buchholtz Hansen.

Effektiv kontrolindsats
Siden implementeringen af digitale stopklodser i selvstændigt erhvervsdrivendes årsopgørelser har Skattestyrelsen gennemført reguleringer i over 1.400 fradragssager, som har været udtaget på baggrund af stopklodser. I de 1.400 sager er der blevet reguleret fejl på fradrag med en skatteværdi for over 62 mio. kr. Alene i 2022 har Skattestyrelsen stoppet fejl og snyd for knap 27 mio. kr.

- Vi arbejder hele tiden på at udvikle vores kontrol. De digitale stopklodser er blevet til ud fra værdifuld erfaring og viden fra vores kompetente medarbejdere i Skattestyrelsen. I 2022 fandt vi fejl i otte ud af de ti udtagne kontroller. Siden 2019 er træfprocenten steget fra 46 pct. til 80 pct. Det vidner om, at vores indsats bygger på solide data, er målrettet og virker, siger Preben Buchholtz Hansen.

Læs mere i publikationen: Digitale stopklodser forhindrer forkerte fradrag hos selvstændigt erhvervsdrivende.

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818.