16-06-2022
Skattestyrelsen offentliggør styresignal om tilbagebetaling af renter
Skattestyrelsen har konstateret, at der i nogle situationer er opkrævet renter baseret på en forkert anvendelse af reglerne i opkrævningsloven. Det er sket i forbindelse med for sen angivelse af A-skat, moms eller afgifter og betyder, at Skattestyrelsen har opkrævet renter fra sidste rettidige betalingsdato for den ordinære angivelse, og ikke 14 dage efter modtagelsen af angivelsen, som opkrævningsloven fastsætter.
I december sendte Skattestyrelsen derfor et styresignal i høring for at fastsætte retningslinjerne for tilbagebetaling af den for meget opkrævede og indbetalte rente, samt for at afklare hvor langt tilbage i tid, der kan kræves tilbagebetaling. Dette styresignal er netop offentliggjort.
Af styresignalet fremgår, at virksomheder, der mener, at de har krav på tilbagebetaling af renter, kan anmode Skattestyrelsen om tilbagebetaling, hvis indbetalingen er sket fra og med den 1. oktober 2017. Anmodning om tilbagebetaling skal ske indtil 3 måneder efter offentliggørelsen af styresignalet på skat.dk. Det vil sige senest den 15. september 2022.
Sker anmodning om tilbagebetaling senere end 3 måneder efter offentliggørelsen af styresignalet, vil det dog være de sædvanlige forældelsesregler, der gælder. Det betyder at kravet på tilbagebetaling forældes 3 år efter at indbetalingen er sket.
Styresignal om Opkrævningslovens § 5, stk. 1, - Opkrævning af renter når en indeholdelsespligtig eller en virksomhed i visse situationer afgiver en positiv angivelse eller indberetning efter indberetnings– eller angivelsesfristens udløb.
Da det er forbundet med betydelige administrative vanskeligheder at finde frem til, hvilke virksomheder der er berørt, hvilke frister, der har været overskredet samt hvor store beløbene er, skal virksomhederne selv rette henvendelse til Skattestyrelsen for at få tilbagebetaling af renter hvis de har indberettet A-skat, moms eller afgifter efter fristen i perioden.
Genoptaget sker ved at rette henvendelse til Skattestyrelsen via TastSelv Erhverv. Her oprettes der et særligt felt, hvor virksomhederne kan anmode om genoptag, samt læse hvilken dokumentation, der er nødvendig.
Med en væsentlig usikkerhed vurderes det, at godt 40.000 virksomheder årligt har været omfattet af problemet. Har virksomheden indberettet for sent flere gange, kan virksomheden være påvirket af den ukorrekte rentetilskrivning flere gange. På den baggrund forventer Skattestyrelsen, at der årligt foreligger mellem 75.000 og 90.000 sager.
Skattestyrelsen skønner endvidere, at 90 pct. af kravene omhandler for meget opkrævede renter på under 1.000 kr. hos virksomhederne, og for ca. 70 pct. af virksomhederne drejer det sig om under 100 kr. for meget opkrævet rente pr. sag. Det svarer til et sted mellem 40 og 75 mio. kr. i forkert tilskrevne renter pr. år.
Styresignalet offentliggøres samtidig med ikrafttrædelsen af ændring i opkrævningslovens § 5, stk. 1, hvilket betyder, at Skattestyrelsen vil kunne beregne renter tilbage i tid med virkning fra udløbet af angivelsesfristen, hvis virksomheder angiver for sent.