Gå til indhold

Momskontrol med udenlandske netbutikker har på fem år udløst regninger for 260 mio. kr.

Skattestyrelsen har siden 2018 foretaget godt 1.400 kontroller af 460 udenlandske ikke-registrerede netbutikker i Danmark. Kontrollerne har udløst regninger for 260 mio. kr.

Med oplysninger om danske forbrugeres betalinger til udenlandske netbutikker kan Skattestyrelsen effektivt kontrollere om netbutikkerne angiver korrekt moms til Danmark. Skatterådet har derfor flere gange givet tilladelse til, at der kan hentes oplysninger fra pengeinstitutter om forbrugerens betalinger, og i perioden 2018 til 2022 er der på den baggrund udstedt regninger til udenlandske ikke-registrerede netbutikker for knap 260 mio. kr. Nu har Skatterådet endnu engang givet tilladelse til, at Skattestyrelsen kan få betalingsoplysninger for 2021 og 2022.

Fremadrettet vil disse betalingsoplysninger også blive brugt til at kontrollere virksomheder tilmeldt Moms One Stop Shop. Skattestyrelsen gennemfører kontrol af udenlandske netbutikker, der har et årligt salg til private forbrugere i Danmark over 10.000 euro. Oplysningerne om danske privatpersoners betalinger til udenlandske netbutikker benytter Skattestyrelsen til at kontrollere, om virksomhedernes momsregistrering og momsangivelser til Danmark er angivet korrekt.

- Danskernes internethandel er et område med kraftig vækst, og et område, hvor der løbende etableres nye udenlandske virksomheder, som potentielt kan være momspligtige i Danmark. Uden oplysninger fra pengeinstitutterne kan det være en udfordring at identificere momspligtige udenlandske internetvirksomheder og udvælge de mest kontrolrelevante, siger underdirektør i Skattestyrelsen Mia E.B. Hansen og tilføjer:

- Både den voksende omsætning blandt internetvirksomheder, og en ny fælles EU-grænse på 10.000 euro, betyder, at der vil være flere virksomheder end tidligere, der bliver momspligtige. Derfor er det også desto mere væsentligt, at Skattestyrelsen har adgang til de oplysninger, der kan hjælpe os i vores kontrolarbejde.

Siden 2018 har Skattestyrelsen foretaget godt 1.400 kontroller af mere end 460 udenlandske ikke-registrerede netbutikker med salg til danske forbrugere.

- Vi kommer ikke udenom, at betalingsoplysningerne er et effektivt værktøj, når vi skal udsøge og målrette vores kontrol med udenlandske netbutikker. Indsatsen er samtidig med til at sikre fair konkurrencevilkår overfor danske virksomheder. Jeg vil dog gerne tilføje, at vi blandt nogle af de kontrollerede virksomheder også er blevet mødt med en velvillighed til at blive momsregistreret i Danmark. På den måde har indsatsen også en forebyggende effekt, da vi må formode, at den samtidig sikrer, at virksomhederne fremadrettet også angiver og betaler moms i Danmark, siger Mia E.B. Hansen.

Læs mere i publikationen Kontrol af udenlandske netbutikker rammer plet i 8 ud af 10 tilfælde 

Se skatterådets afgørelse her

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818.