Gå til indhold

Målrettet momskontrol af små og mellemstore selskaber udløser regninger for over 1 mia. kr. siden 2016.

Skattestyrelsen udvælger løbende små og mellemstore selskaber, der matcher en række temaer med særlig høj risiko, til kontrol af selskabernes momsangivelser. På syv år er der udsendt regninger for mere end 1 mia. kr.

Skattestyrelsen kontrollerer virksomheders momsindberetninger i en række forskellige kontrolprojekter. Siden 2016 har Skattestyrelsen i ét af disse projekter holdt særligt øje med små og mellemstore selskaber, der matcher et eller flere særligt risikobetonede temaer. Der er siden opstarten af projektet i 2016 gennemført over 2600 kontroller, der indtil nu har ført til samlede regninger for over 1 mia. kr. i ubetalt moms. I løbet af 2022 gennemførte man 582 kontroller og sendte samlede regninger for lige over 147 mio. i ubetalt moms til selskaberne.

- Når Skattestyrelsen kontrollerer selskabernes moms- og skatteforhold, skal vi først og fremmest gøre det klogt. Vi skal udnytte vores ressourcer bedst muligt, og det er derfor vi målretter vores arbejde der, hvor dataanalyser kombineret med medarbejderens faglige erfaring siger, at der er særlig høj risiko for problemer med momsangivelserne. Det har løbende givet gode resultater, og vi rundede en milepæl med over en milliard kroner i samlet provenu fra kontrollerne i projektet ved udgangen af 2022, udtaler Anne Munksgaard, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Temaer med høj risiko
De styrende temaer med særlig risiko, som selskaberne udvælges til kontrol efter, kan være forskelligartede og baserer sig dels på statistiske dataanalyser, dels på skattefaglig viden og erfaring.

Det kan dreje sig om virksomheder, der udviser en specifik adfærd, når de angiver moms til Skattestyrelsen, det kan være selskaber inden for brancher, hvor der er konstateret særlige udfordringer med korrekt momsangivelse, men det kan også være andre temaer, hvor der er konstateret risiko for bevidste eller ubevidste fejl i momsangivelsen fra selskaberne.

Konkrete eksempler kunne være momskontrol af selskaber bag nyopførte ejendomme eller momskontrol af selskabers handel med udlandet.

- Når vi kontrollerer selskabernes moms så fokuseret som her, har det flere gevinster end den ubetalte moms, vi kan opkræve. Vi indhenter også ny viden om både specifikke brancher og om den bredere adfærd blandt selskaberne. Denne nye viden bruger vi f.eks. til at sætte ind med kommunikations -og vejledningsindsatser, men kan også bruges som afsæt til forslag om ændringer af regler eller praksis på området, forklarer Anne Munksgaard.

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818