Gå til indhold

Kontrol med aktionærer bag tvangsopløste selskaber resulterer i skatteopkrævninger for 198 mio. kr.

Skattestyrelsens visitering og kontrol af hovedaktionærer bag selskaber, der er sendt til tvangsopløsning, har resulteret i skatteopkrævninger for 198 mio. kr. over de seneste fem år.

I en femårig periode er cirka 51.000 selskaber blevet opløst ved tvang af skifteretterne. Alle tvangsopløste selskaber er blevet visiteret af Skattestyrelsen, og de mest risikobetonede selskaber og hovedaktionærer har været udsat for en grundig kontrol, som i stigende grad viser sig effektiv, forklarer selskabsskattedirektør i Skattestyrelsen Kenneth Joensen:

- I de seneste fem år har vi udtaget 738 hovedaktionærer bag tvangsopløste selskaber til nærmere kontrol. Oplysningerne fra 663 hovedaktionærer viste, at der var uoverensstemmelser mellem det, der var oplyst til Skattestyrelsen, og de forhold, som vi fandt ved kontrollerne, siger han.

Flere forhold gør sig gældende ved udvælgelsen af personer, som kontrolleres. Der fokuseres blandt andet på aktionærlån, hævninger og luksuriøse personbiler, som ingen er blevet beskattet af. Ligesom hovedaktionærer, som har ladet selskaber betale for private udgifter eller har taget aktiver ud af selskaber uden at betale skat af dem, bliver kontrolleret. 

- Indsatsen viser, at målrettede kontroller er det bedste værktøj mod en uønsket skatteadfærd, siger Kenneth Joensen

Stor modvilje mod at følge reglerne

Hvert år er landets selskaber forpligtede til at indsende deres årsrapport til Erhvervsstyrelsen senest fem måneder efter regnskabsperiodens udløb. Selskabet bliver sendt til tvangsopløsning, hvis årsrapporten ikke er modtaget efter periodens udløb. Skattestyrelsens kontrollerer, om der er indtjening og andre aktiviteter, som ikke er beskattet korrekt, eller der er værdier, som bliver udtaget af hovedaktionærer i selskaberne, som ikke er blevet beskattet forud for opløsningen.

- Når vi har foretaget visitering af alle de tvangsopløste selskaber, arbejder vi målrettet med at udtage de mest risikobetonede selskaber og hovedaktionærer til kontrol for at lokalisere eventuelt snyd og uoverensstemmelser, som er foregået forud for tvangsopløsningerne, forklarer Kenneth Joensen.

En kontrol af et selskab består af flere elementer, blandt andet indhentes oplysninger fra regnskabsmateriale, bankkontoudtog og privatforbrugsoplysninger, som efterfølgende sammenholdes med selskabernes selvangivne indkomster, momsangivelser, afregning af A-skat og AM-bidrag og beskatningen af hovedaktionærerne.

- Vores erfaringer fra kontrollerne, hvor der findes fejl og snyd, viser desværre også, at personerne, som er involveret i tvangsopløsningen af selskaberne, typisk udviser en stor modvilje i forhold til at følge de gældende regler. Samtidig oplever vi, at denne gruppe er særligt svær at påvirke med vejledning og lignende tiltag, og derfor er det primært gennem kontrol, at vi kan ændre deres adfærd, forklarer Kenneth Joensen.

Læs mere om Skattestyrelsen arbejde med kontroller af tvangsopløste selskaber

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818