02-03-2023
Freelancere og influencere får højere restskat end tidligere
Langt de fleste borgere i Danmark er enten lønmodtagere eller selvstændige. Men samlet set har i alt ca. 700.000 danskere på et tidspunkt fra 2017 til 2021 kastet sig ud i andre typer af beskæftigelse, som fx freelancer, kunstner, konsulent eller oplægsholder.
Det er job, som Skattestyrelsen i en ny publikation Danskernes Skattebetaling betegner som den tredje gruppe, hvor borgerne som hovedregel supplerer deres oprindelige indtægt med endnu en indkomst. Denne ekstra indkomst kan give nogle skattemæssige udfordringer, fordi Skattestyrelsen ikke altid automatisk får oplysningerne. Borgerne er i stedet selv ansvarlige for at oplyse, hvad de tjener for at sikre den korrekte skattebetaling.
Skattestyrelsens seneste opgørelse viser, at borgere med netop denne type indkomst de senere år har fået sværere ved at ramme plet med skatten.
- Det kan være Simon, der kommenterer e-sport og får honorarer for sit arbejde. Eller Linda, der sælger sine malerier i en butik én gang om ugen ved siden af sit arbejde. Deres skatteforhold kræver en ekstra opmærksomhed, og vi kan se i vores tal, at hvis disse borgere rammer skævt, rammer de desværre mere skævt end tidligere, siger Jan Møller Mikkelsen, underdirektør i Skattestyrelsen.
Hvis en borger med et utraditionelt job skulle betale penge tilbage i skat i 2017, lød den gennemsnitlige restskat på 29.000 kroner. Til sammenligning var den gennemsnitlige restskat i 2021 steget til ca. 40.000 kroner.
Dette kan skyldes covid-19, hvor det fx i 2021 var svært at forudsige lønnen for mange. Men det kan også skyldes, at borgerne ikke har fået opdateret deres forskudsopgørelse, siger Jan Møller Mikkelsen:
- Har man et job, hvor lønnen svinger fra måned til måned, følger der nogle ekstra opmærksomhedspunkter med skattemæssigt. Typisk skal man fx rette forskudsopgørelsen flere gange, så alle ens honorarer og B-indkomst bliver skrevet på. De oplysninger får vi ikke automatisk i løbet af året, siger Jan Møller Mikkelsen og tilføjer:
- Får du et utraditionelt job i 2023, hvor du tjener penge som gamer, influencer eller hobbymaler, så tjek, hvad det betyder for din skattebetaling på skat.dk. Eller kontakt os, hvis du er i tvivl. Vi er her for at hjælpe, siger Jan Møller Mikkelsen.
Årsopgørelsen for sidste år er snart klar
Den 13. marts kommer det nyeste skatteregnskab for borgerne, når årsopgørelsen 2022 er klar. Jan Møller Mikkelsen har derfor et godt råd:
- Står du om kort tid med en irriterende restskat, kan det være en god idé at tjekke, om du har fået skrevet alle oplysninger på. Det gælder ikke mindst, hvis du har et af de mere utraditionelle jobs. Har du fortalt os om alt det, du har tjent? Har du alle fradrag med? Først når der står alle de helt rigtige oplysninger, ved du, hvordan dit skatteregnskab for 2022 ser ud. Det gælder også dem, der er en del af den tredje gruppe.
I perioden fra 2017 til 2021 var det årligt ca. fem pct. af de 5,2 mio. skattepligtige borgere, der havde et utraditionelt job. Seks ud af ti havde det dog kun i ét år. Der er altså stor udskiftning i gruppen af borgere.
- I slutningen af 2022 var vi derfor ude med en vejledningskampagne på området, samtidig med at vi samarbejder med flere brancheorganisationer, så vi får en større chance for at vejlede de her borgere, mens de har et utraditionelt job, siger Jan Møller Mikkelsen.
Se flere tal og læs mere i publikationen Danskernes Skattebetaling.
Find også mere information om den tredje gruppe på skat.dk/freelancer
Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818