27-03-2023
Flittige pendlere fik fradrag for over 10 mia. km. til og fra arbejde i 2021
Årsopgørelsen er netop åbnet for 4,8 mio. danskere, og tæt på en million af dem kan ikke nøjes med at tjekke, om der er plus eller minus på skattebundlinjen – de skal også huske at tilføje oplysninger om deres kørselsfradrag.
Kørselsfradraget er et af de mest brugte fradrag blandt almindelige lønmodtagere, og for første gang kan Skattestyrelsen give et overblik over, hvordan danskerne bruger fradraget over hele landet – og giver dermed også et billede af, hvordan det danske pendler-landkort ser ud.
Opgørelsen viser, at ca. 913.000 danskere i 2021 i gennemsnit fik fradrag for at pendle 76 km. om dagen fordelt på 156 arbejdsdage. I alt bliver det til 10 mia. pendlerkilometer fordelt på godt 142 millioner arbejdsdage.
Opgørelsen rummer oplysningerne fra ca. 913.000 danskere, der har oplyst om deres kørselsfradrag på TastSelv for indkomståret 2021.
- 10 mia. kilometer er en helt svimlende distance – det svarer jo i runde tal til 250.000 køreture rundt om jorden! Men det høje tal viser os, at danskerne er ved at være tilbage på samme pendlerniveau som før pandemien – og at mange husker at oplyse om deres kørsel på årsopgørelsen, så de kan få fradrag for deres transport til-og-fra-arbejde, siger Jan Møller Mikkelsen, der er underdirektør i Skattestyrelsen.
Der er i sagens natur betragtelige forskelle på, hvor ofte der bliver pendlet rundt om i landet. Helt i top på pendlerskalaen ligger en række vest- og sydsjællandske kommuner som Halsnæs, Faxe, Stevns, Ishøj og Kalundborg. På Fyn er Nordfyns og Assens Kommune i top sammen med ti jyske kommuner fra Aabenraa, Haderslev og Vejen i syd til Vesthimmerland og Brønderslev i nord.
I topscorerkommunerne havde borgerne i gennemsnit 167 eller flere arbejdsdage med kørselsfradrag i 2021.
- Hvis man samlet har mere end 24 kilometer frem og tilbage til arbejde, er man berettiget til et kørselsfradrag – og det er vigtigt at huske på, at man selv skal registrere fradraget på sin årsopgørelse. Man skal bare indtaste sin hjemadresse, adressen på sit arbejde, og hvor mange dage, man har været på arbejdsstedet, så regner systemet selv fradraget ud for dig og regner det med på årsopgørelsen, siger Jan Møller Mikkelsen.
Skattestyrelsen åbnede for adgang til årsopgørelsen for 2022 mandag d. 13. marts. Så havde man ret til kørselsfradrag i 2022, kan man logge på TastSelv på skat.dk og oplyse om det der.
Læse mere om danskernes brug af kørselsfradraget i publikationen ”Borgerne pendlede over 10 mia. km. i 2021”
Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818