Gå til indhold

Danske selskabers samlede betaling af skatter og afgifter steg til over 400 mia. kr. i 2021

Den samlede indbetaling af skatter og afgifter fra danske selskaber har nu passeret de 400 mia. kr., hvilket er godt en tredjedel af Danmarks samlede skatte- og afgiftsindtægter.

Danske selskaber bidrager til statskassen via en række skatter og afgifter – de betaler f.eks. moms, lønsumsafgift, forskellige afgifter og også selskabsskat, hvis selskabet giver overskud. Summen af disse skatter og afgifter nåede i 2021 op på 408 mia. kr., og det betyder, at omkring en tredjedel af Danmarks samlede skatte- og afgiftsindtægter på godt 1.200 mia. kr. stammer fra danske selskaber.

- Generelt følger selskabernes betaling af skatter og afgifter den økonomiske udvikling – når det går godt for økonomien i Danmark, går det også godt for selskaberne, og det medfører flere skatter og afgifter i statskassen, siger selskabsskattedirektør Kenneth Joensen, der fortsætter:

- Vi kan dog også se følgerne af enkeltbegivenheder i tallene. Fx har frigivelsen af de indfrosne feriemidler, hvor der fra 2020 til 2021 blev udbetalt 35 mia. kr. til danskerne, medført et øget privatforbrug, der så igen har betydet en stigning i betalingerne af moms og lønsumsafgift fra selskaberne.

De samlede moms og lønsumsafgifter løb i 2021 op i 235 mia. kr., en stigning på otte pct. fra året før, og dette udgør nu den største andel af selskabernes samlede skatte- og afgiftsindtægter.

Samarbejde om grænseoverskridende skat
Selskabernes skattebetalinger fremgår af en ny publikation ”Selskabernes skattebetaling – Dataudveksling til kontrol af internationale koncerner”, som Skattestyrelsen netop har offentliggjort.

Publikationen tematiserer særligt Skattestyrelsens internationale samarbejde, der stiger i takt med, at danske selskabers bliver mere og mere internationalt orienterede.
Gennem en årrække har Danmark deltaget i formaliserede samarbejder med forskellige landes skattemyndigheder i både EU og OECD, og antallet af samarbejdsaftaler og deltagende lande udviklet sig i en positiv retning, fordi det styrker Skattestyrelsens arbejde med at sikre, at selskaberne betaler korrekte skatter og afgifter.

Et eksempel er OECD-konventionen om gensidig bistand i skattesager, der fastlægger de grundlæggende strukturer og rammer for blandt andet udveksling af skattedata mellem landene. I 2011 havde Danmark og 9 øvrige lande og skattemæssigt selvstændige områder enten tilsluttet sig konventionen eller sat den i kraft. 11 år senere, i 2022, om-fattede konventionen hele 146 lande.

- Når vi skal kontrollere selskaber, der er en del af en udenlandsk koncern, eller som selv har datterselskaber i udlandet, er data fra udenlandske skattemyndigheder særdeles hjælpsomme. Grænseoverskridende aktiviteter giver f.eks. muligheder for at udnytte forskellene i landenes skattelovgivning til aggressiv skatteplanlægning. Det kan vi dæmme op for ved hjælp af dataudveksling med udenlandske skattemyndigheder, siger Kenneth Joensen.

Skattestyrelsen forventer fremover, at antallet af data, som modtages fra udlandet, vil stige i takt med, at flere lande tilslutter sig samarbejdsaftalerne.

Læs mere om Skattestyrelsens brug af dataudveksling til kontrol af internationale koncerner i publikationen: Selskabernes skattebetaling.

Yderligere oplysninger: Journalister, tlf.: 7237 0900; Borgere og virksomheder, tlf.: 7222 1818.